Stockholms beste golfbaner

En fullverdig golfferie er nærmere enn du tror. Bruk sparte flypenger til å unne deg golf på Stockholms beste golfbaner.

Jeg dro til svenskenes hovedstad for å oppdrive litt golfluksus. Heldigvis kjenner jeg en som vet alt om golf rundt hovedstaden. Beskjeden fra innsidesvensken var at det blant Stockholms beste golfbaner er tre baner i særklasse. Og heldigvis så er de veldig forskjellige, noe som gjør at en liten svipptur til Stockholm blir til en variert storby- og golfferie. Og med Stockholms nydelige plassering og ingen mangel på vann (byen består av 14 øyer med 57 broer), er det flust av baner i regionen med en god slant av vakre, krevende og morsomme hindre.

Hva er Stockholms beste golfbaner?

Den gjeve listen på de tre utvalgte golfbanene i området rundt Stockholm, forutsatt betalingsvilje, er som følger – i alfabetisk rekkefølge:

  • Bro Hof Stadium Course
  • Kungliga Drottningholms Golfklubb
  • Ullna Golf Club

De beste golfbanene i Stockholm er alle innenfor 35 minutters kjøretur fra sentrum. Den førstnevnte er den dyreste og kanskje den mest renommerte i landet. Den andre er ‘hjemmebanen’ til den svenske kongefamilien, og den tredje er en personlig favoritt: en vakker bane ved den idylliske Ullnasjön.

Golf i Stockholm på luksusresort

Vi starter med Bro Hof Stadium Course, ingen hvemsomhelst (eller hvasomhelst) blant svenske golfbaner. Dette er en bane vi kjenner igjen fra tv-sendinger på European Tour. Matthew Fitzpatrick vant Nordea Masters på Bro Hof i 2016. Tidligere vinnere har vært Mikko Ilonen, Lee Westwood og Alex Norén.

Den som ikke får golfsug når de ser oversiktsbildene fra Bro Hof kan nok ikke kalle seg en ekte golfer. Klubbhuset og området rundt oser aristokrati — man kunne gjerne innbille seg at Donald Trump var en investor. Klubben har to baner tegnet av Robert Trent Jones, Jr. De slynger seg gjennom et beskyttet våtlandsområde. 

Stadium Course (par 72, fem teesteder, 7366m fra bakerste tee og 4858m fra fremste) er en krevende bane med utallige vannhindre, og mange hull med “risk/reward”. Et eksempel er det lange par 5 hullet, nummer 15 (622m fra bakerste tee), hvor Bubba Watson gikk direkteruten over vannet og kom frem med driver og wedge. Greenene er noen av de raskeste og jevneste jeg har spilt i Skandinavia.

Banen er lagt opp veldig praktisk, slik at man stadig (fire ganger i løpet av runden) vender tilbake til et slags trafikert ‘kryss’ hvor halfway-huset står.

Alt er i toppklasse. Dette er en kommersiell klubb som vet hva som gjelder. Bro Hof krever 1900 svenske penger for Stadium Course på hverdager. Castle Course koster ‘bare’ 1100. Hvis du vil spille begge, kommer prislappen på 2695. Hvis du ikke vil at kredittkortet lukter svidd, er ikke Bro Hof for deg. Men skal du spille Stockholms beste baner, kan du ikke vente annet.

Stockholms kongelige golfklubb

Kungliga Drottningholms Golfklubb ble offisielt åpnet av Kong Gustaf VI Adolf i 1959, og er den eneste banen i Sverige med tittelen ‘kungliga’. Klubben ligger et par steinkast fra slottet på Drottningholm, hvor det svenske kongeparet har bodd siden 1981. Dessverre inviterer ikke Kong Carl Gustaf og dronning Silvia klubbens gjester til å bruke slottet som klubbhus – selv om de kongelige bruker langt mindre enn halvparten av det imponerende 1600-tallsslottet som residens.

Likevel er en golfdag på Drottningholm en opplevelse. På en dagstur til øya kan man først dra på omvisning på slottet og så spille 18 hull kongelig golf. Klubbhuset på Drottningholm Golf Club er kanskje ikke et palass, men det er et innbydende og moderne innredet bygg, med terrasse der man kan skue ned og utover 18. green.

Den første store turneringen i svensk golfhistorie ble arrangert her: Volvo Open i 1970, hvor Jack Nicklaus sto på startlisten. Senere, på 1990-tallet, arrangerte de svenske mesterskap på European Tour, og i 2010-2012 gjennomgikk traséen en omfattende renovasjon, med nye bunkere, greener og endring på layout. For tiden koster det 990 svenske kroner å spille, enten det er ukedag eller helg.

Parkbanen (par 72, 5702m fra bakerste tee og 4573m fra fremste) ligger ikke ved vannet – det eneste vannet er det fryktinngytende hinderet på sistehullet, et forholdsvis langt og krevende par 3 (174m/155m/128m) med opphøyd green som krever sitt.

Ellers preges banen av lett kupert terreng og store trær langs fairwayene. Presise innspill er det eneste som gjelder. Hvis du misser greenen vil du ofte måtte slå fra alle slags mulige utfordrende vinkler, siden områdene rundt greenene er nøye opparbeidet og ofte kupert. Da vi spilte Drottningholm, var banen i eminent stand med perfekte greener og lekre fairways. Kongefamiliens golfere, om de finns, er sikkert fornøyd.

Stockholmsgolf ved Ullnasjön

Liker du golfhull som går langs vannet, må du spille Ullna GC. Her har du hele seks postkorthull som bringer spillere helt til kanten av den speilblanke Ullnasjön, hvor noen av dine nyinnkjøpte ProV1-baller sannsynligvis vil ende sine dager i en våt grav.

Et av de minneverdige hullene er nummer tre, et kort par 3 hull der du slår ut fra fastlandet og sikter mot en nett liten øygreen – ikke mye å lande på.

Mange kjente har spilt banen på diverse proturneringer siden åpningen i 1981, inkludert Seve Ballesteros, Adam Scott og Sergio Garcia. 

Det var ishockeylegenden Sven Tumba som var primus motor og grunnla Ullna (par 72, fire teesteder, 6135m fra bakerst og 4895m fremst). Han ble golfgal etter endt hockeykarriere, og blir sett på som mannen som introduserte golf til Sovjetunionen på 1960-tallet.

Ullna opererer med en dynamisk greenfee etter tid og sesong, og det starter på SEK 1295.

Hele opplevelsen, alt fra velkomsten i proshop til greenkvaliteten, får toppkarakter. Dette er ekte vare, et resultat av Sveriges kjærlighet for golfsporten. Feel the love.