Langhelg i Vilnius

Hvis du vil få mest mulig ut av årsbudsjettet ditt for golfturer, er en langhelg i Vilnius noe å sjekke ut. Der fant vi noen av årets beste greenopplevelser på The V Golf Club.

Vilnius er en nykommer på Europas golfkart, men hvis du er glad i å reise og oppleve noe nytt og annerledes er det ikke så dumt å planlegge en liten tur til hovedstaden i Litauen. Byen har rikelig med fascinerende historie, kultur, arkitektur, gallerier, restauranter og utesteder til å holde liv i en golfgjeng i løpet av en høst- eller vårtur. Gamlebyen i Vilnius – kjent som Europas største bevarte middelalderby – er på FNs verdensarvliste. Standarden på noen felt, inkludert fantastisk god mat og drikke, er høyere enn det man finner mange andre steder i Europa.

Rundt Vilnius er det tre baner: The V Golf Club, Capitals Golf Club og European Centre. Pakkeprisene for diverse tilbud er oppsiktsvekkende lave – på for eksempel Capitals Golf Club kan man få inkludert transport til og fra flyplassen, to netter med frokost, ubegrenset golf og ubegrenset mengde øl(!) fra 179 euro (1700 kr) per person. The V Golf Club har en ‘stay-and-play’ pakke med tre netter og to runder golf fra 235 euro (2200 kr) per person. Prisnivået er med andre ord meget behagelig uansett hvilken eller hvilke baner man vil spille på – og flyturen til Vilnius finner man ofte til høyst overkommelige priser. Vi fløy med Air Baltic via Riga.

Golf og spa i Vilnius

Den mest eksklusive banen er The V Golf Club, 18-hullsbanen på Vilnius Grand Resort. Dette er et stort spahotell (tidligere i Meridien-kjeden) som ligger 25 minutter fra flyplassen og et kvarter fra sentrum. Vi er slettes ikke overrasket når vi ser på første kveld at det er en stor gruppe fra en golfklubb sør-Sverige som er på hyggetur. Det blir livlig i restauranten når svenskene går i gang med sine drikkeviser mens de inntar Švyturys øl og cepelinai (en slags potetball).

Muntre svenske grupper på tur er langt ifra et ukjent fenomen på Vilnius Grand Resort, som har flere bånd til Sverige. Golfdirektøren er svensk og heter Karl-Anders Grundin. Han har en imponerende bane. The V Golf Club (par 72, 6312m fra bakerste tee) er tegnet av amerikanske Bob Hunt og åpnet i 2009. Den ligger i et område med mange små vann, og noen av fairwayene ble laget ved å fylle inn landmasse. Det er vann i spill på 13 hull, med både innsjøer og bekker her og der.

USGA standard

Det er åpenbart fra første slag at banemannskapet kan sine saker – vi har knapt sett bedre, mer perfekte greener noe sted. Banen er den eneste i de baltiske land som er bygd etter United States Golf Association (USGA) sine standarder. Dette perfeksjonistiske grunnlaget, kombinert med dedikert fokus på og investering i vedlikehold, har lagt basisen for meget gode fairways og eksepsjonelle greener. Treningsanlegg og range er bra – man kan tenke seg at en ukes opphold med trening kombinert med spill hadde gjort undere for handicappet.

Grundin skal etter hvert gjøre litt endringer med banen. For bogeygolfere og høyhandicappere kan banen i dag være en veritabel ballspiser, og spesielt vanskelig for damer. Gul tee er på 5638m, mens rød er 5175m, en forskjell på 463m. Til sammenligning har min hjemmebane en forskjell på 900 meter mellom gul og rød. Faktisk er sloperatingen på V Club for damer 137, to høyere enn mannfolka har fra aller bakerste tee! Sloperating for herrer fra gult er en håndterbar men krevende 127 (sloperating for en bane av normal vanskelighetsgrad er stipulert til 113). Noen av hullene er strategisk utfordrende, og etter én runde ønsket vi å spille den en gang til så snart som mulig for å rette opp alle feilene. Det er noen meget utfordrende par fem hull med doble ‘doglegs’ og selvfølgelig vann og skog i spill.

Det skal bli endringer – med utvidete landingsplasser enkelte steder, og litt strategisk bruk av klipt røff slik at det skal bli enklere å finne ballen. Ny dametee før et vanskelig vannhinder på hull 8 er i gang, og på sikt skal banen også bli litt kortere fra rød.

Uansett er det nok lurt å ha med seg en god del ekstra baller hvis du ikke er av den overdrevent nøyaktige sorten med driver og jern. Selv har jeg lært en lekse da jeg på andrerunden måtte pent be min makker om å ‘låne’ en ball da jeg gikk tom på hull 15. Ballen varte i nøyaktig ett slag…. OK, kanskje du bruker en del flere baller enn på hjemmebanen din – men ta med noen gamle travere funnet i skauen, og da er problemet løst.

The Capitals Golf Club

The V Golf Club er en opplevelse. Det fins også mer golf rundt Vilnius. I førsterekken kommer The Capitals (par 71, 6234m fra bakerste tee), som åpnet i 2007. Den heter Capitals fordi den ligger cirka i midtpunktet mellom de fire historiske hovedstedene i Litauen: Kernave, Trakai, Kaunas og Vilnius. Det tar 45 minutter å kjøre fra Vilnius. Dette er en golfbane som føles som den like gjerne kunne vært en populær bane et eller annet sted i Skandinavia. Banedesigner er Peter Chamberlain fra Sverige – tidligere pro på Falsterbo. Parkbanen ligger i kupert terreng, rundt åtte vann og med 67 bunkere. Hullene har en meget behagelig utforming. De første ni ligger i bakkete terreng (god kondistrening), men så flater det litt mer ut på de siste ni. Dette er også en bane man gjerne skulle spilt flere ganger – siden terrenget er mer åpent er den også mer tilgivende.

European Centre

Den tredje banen på lista er European Centre (Europos Centro), et anlegg som har 18 hull, spiller på 6055m bakerst, og har et meget hyggelig klubbhus med en god og familiedrevet restaurant. Dette er en skogbane som har enkelte trange hull med skog på begge sider. Noen av hullene ligger veldig vakkert til langs et vann. Grunnen til at klubben heter European Centre er at det geografiske midtpunktet i Europa er blitt definert av det franske nasjonale geografiske instituttet til å ligge rett ved siden av 7. utslag – man kan ta 10 minutter etter utslaget på å gå opp til monumentet som er satt opp der. Man tenker kanskje ikke på Litauen som det europeiske midtpunktet, men det er mye å lære om dette landet.

Bare vent til du har prøvd et par av restaurantene i gamlebyen. Nyt.

Linker:

grandvilniusresort.com

capitals.lt/en

golfclub.lt/en

airbaltic.com