Skalldyrsgolf i Bohuslän

Vi er ute og sanker golfminner i Bohuslän. De er av ypperste kvalitet – det vakre lyset langs kysten, greener og fairways i kontrast mot fjellknausene, østerssafari i Grebbestad og Sveriges eneste blåskjellbar i Ljungskile.

I et tettpakket klubbhus på Lyckorna Golfklubb er stemningen høy. Dette er ‘Lyckornaveckan’ og i dag er turneringsformen familiegolf der lagene består av to generasjoner. Kjøkkensjefen passer på at det er nok lax og potatis (dagens rett) for alle. Ute er det fullt trøkk på driving rangen og på puttinggreenen – både store og små vil gjerne ta pokalen.

Golf i Sverige er en opplevelse for oss nordmenn – og det dreier seg ikke bare om banene. Jo, banene er av ypperste kvalitet og verdt å dra og spille. Lyckorna, 20 minutter syd for Uddevalla, er en ærverdig og praktfull parkbane med brede fairways og sjøutsikt – kjent for å arrangere turneringer på høyt nivå. Men det er noe mer enn fine baner som lokker oss til Bohuslän. Alt det rundt golfen i Sverige gjør at en svensk golfferie blir litt ‘annorlunda’.

– Vi prøver å gjøre golf til mer enn bare golf. Det skal være en opplevelse, sier klubbsjef Marcus Jonsson på Lyckorna.

I dag er det pop-up stands med sponsorgods og et lesset premiebord, og i morgen kveld blir det livemusikk i klubbhuset etter ukas Texas scramble turnering med 144 spillere. Vi vil gjerne finne ut mer om alt det andre rundt golfen i Bohuslän – inkludert østers, sjøkreps, krabber, hummer og alt annet man måtte finne på som golfturist.

Klocktornet i Ljungskile

Golf, mat og vin er som Ole, Dole og Doffen (eller Knatte, Fnatte och Tjatte) – uatskillelige. På kvelden tar vi turen innom en samarbeidspartner av Lyckorna GK. Musselbaren i det gamle Klocktornet på brygga i Ljungskile er den mest trendy sjømatrestauranten i Bohuslän. Her møter vi Janne Bark, som har som mål å servere verdens beste og ferskeste blåskjell.

– Folk kom til Ljungskile i gamle dager fordi det var et spa her fra 1877, sier han. Det var som en slags match.com den gangen. Det dreide seg om status, man skulle helst gifte bort døtrene sine i løpet av sommeren.

Janne tok over det historiske resepsjonsbygget Klocktornet for å starte Musselbaren. Nå er stedet tettpakket hver eneste kveld i sommersesongen med gjester som mesker seg med dagsferske blåskjell tilberedt på minst ti forskjellige vis. De tradisjonelle blåskjellgrytene henger i hopetall over kjøkkenbenken. Her får man hverken kjøpt hummer, fisk eller kjøtt – bare musslor (eller en rekecocktail for de som absolutt ikke vil ha blåskjell).

En annen samarbeidspartner av Lyckorna GK er Villa Sjötorp, som en del nordmenn allerede har oppdaget i forbindelse med sesongforlengende vår- og høstturer til Bohuslän. Eieren er Ellika Mogenfelt. Hun var deleier av det store sommerhuset fra forrige århundreskifte sammen med 59 andre arvinger. 17 år gammel fortalte hun at hun en dag ville drive hotell her.

– Alle de andre lo av meg, sier hun.

Men for 20 år siden greide hun kunststykket å kjøpe ut alle andre, og siden da har hun drevet hotell med privat strand og ti soverom. Både hotell og restaurant drives på økologiske prinsipper, noe som var forut for sin tid i 1995. I dag må dette være et av Sveriges mest sjarmerende overnattingssteder, der kokken varter opp med smaksmirakler for hungrige golfere (prøv stekt torsk med spelt-risotto).

Fjällbacka i vinden

Lenger nord, i Tanumshede, er det ut igjen på golfbanen, denne gangen på Fjällbacka GK. Dette er en bane som slynger seg langs Anråsälven – hele 11 av hullene er i nærheten av elva og det første slaget går over det bredeste stedet, der vannet munner ut i havet.

Det er om å gjøre å holde tunga rett i munnen, noe som er vanskelig når det blåser så mye som nå. De første fem hullene spiller vi sånn cirka med vinden, uten at det hjelper noe særlig. Kontroll er da også noe. Det er like før ballene blåser avgårde på greenene. Men lar svenske golfere seg skremme av banen når det bare er stiv kuling? Vi kikker rundt oss. Inte. Da skal heller ikke vi gi oss.

Faktisk minner Fjällbacka litt om linksgolf. Vinden er en faktor de fleste dager, og greenene er såpass faste at det kan lønne seg med rullende innspill. Det lange gresset langs elva minner om baner i golfens hjemland. Fjällbackas karakteristiske fjellknauser i granitt er noe som skaper ekstra drama. Det er en del tøff røff og mange steder med utpreget vannrisiko, men det fins alltid et sted å sikte på for dem som vil spille trygt.

Etter runden bærer det avgårde til Fjällbacka, stedet som vokser fra cirka 2000 innbyggere om vinteren til nesten det tidobbelte om sommeren. Det er også kjent som hjemsted til Sveriges nyeste tilskudd på krimfronten, forfatteren Camilla Läckberg. Den lille landsbyen er som et fargerikt postkort med trange gater og gamle trehus, kompakt og meget idyllisk. Er dette Sveriges Twin Peaks?

Stora Hotellet Bryggan driver bli-og-bli-sett stedet: Restaurant Matilda, der terrassen med utsikt mot marinaen, skjærgården og solnedgangen er stedet å nyte et glass med noe flytende, lyst og kaldt oppi. Fikk du ikke nok trim på banen kan du klatre opp til utsiktspunktet på Vetteberget via stien gjennom den trange Kungsklyftan, kjent fra filmen Ronja Røverdatter.

Skjærgården lokker. I Grebbestad finner vi Everts Sjöbod, et båthus fra 1800-tallet som har fått spalteplass i verdens fremste reisemagasiner med et konsept som begynte med hummersafari. Hos brødrene Per og Lars Karlsson går det nå i østers, hummer og alt som lever i vannet. Det er akkurat nok plass i den gamle tresnekka til å ta med et lass overnattingsgjester på oppdagelsesferd uti Skagerrak. De er kløppere til å åpne østers – Grebbestad arrangerer VM i østersåpning hvert år. Hele 90 prosent av østersen i Sverige kommer herfra. Her har østers hatt en spesiell status i mange år.

-Østers tilhørte Kungen, sier Per, og henviser til 1600-tallet. I 1686 fikk den lokale rådmannen og handelsmannen Anders Kock enerett på å fiske østers og hummer, så lenge han leverte ferske varer til slottet i Stockholm annenhver uke.

Per forklarer at vannet er så kaldt, rent og klart at østersen får en spesiell karakter. De vokser langsomt, og blir til passe størrelse etter seks eller sju år. Den trege veksten gjør at de er fulle av smak.

– Noen av verdens fremste kokker mener at svenske østers er de beste, sier han.

Hjemtur via Strömstad

På hjemturen stopper vi innom Strömstad, som har to flotte baner der nordmenn er både velkjente og velkomne: Strömstad GK og Dynekilen GK.  Å spille disse to nordbohuslänske banene er som å tilbringe en dag sammen med en venn fra gamle dager, det er lett å bli minnet på hvorfor vi først ble venner. Som alltid, er det mye folk og liv i klubbhuset på Strömstad.

Banen på Strömstad har nettopp vært gjennom renoveringer og forbedringer på flere av hullene – dette er en blanding av skogs- og parkbane i vakre omgivelser. Mange av hullene gir et spesielt inntrykk, med fairways, vannhinder og greener som lokker så pent, mens de harde fjellformasjonene virker truende for den som ikke helt stoler på hvilken retning golfballen vil ta. Greenene er i ypperlig stand.

På Dynekilen ankommer vi rett etter årets største turnering: Slaget ved Dynekilen. Sverige har nettopp slått Norge i lagmatchen. Vi inviteres til å rette opp på den scoren neste år. I solnedgangen har vi tid til å ta masse bilder, og tid til å tenke. Hvorfor dra til Sør-Europa midt i vår egen sesong for å sanke golfminner, når det er så mange å sanke like utenfor stuedøra?