En helg med klassisk golf

Som mange norske forretningsreisende vet, er Aberdeenshire er en drømmedestinasjon for golf. Rundt Aberdeen er det flere titalls baner under 45 minutter å kjøre fra sentrum. Før var det oljefolket som visste dette – de snek seg ut på baner på slutten av sine jobbturer. Nå spres ordet til golfbefolkningen generelt.

Royal Aberdeen Golf Club

Vi er først ut på Royal Aberdeen Golf Club. Klubben er mindre enn 20 minutter fra flyplassen. Når du kommer inn i klubbhuset blir du møtt umiddelbart med golfhistorie. Til høyre, rett innenfor døren, er et lite golfmuseum. Her kan du se den originale ‘ballot box’, en liten trekasse med to hull under ordene ‘yea’ og ‘nay’. Society of Golfers at Aberdeen, som klubben het fra 1780, godtok bare nye medlemmer ved stemmegivning. Ett eneste ‘nay’ var nok til at du ikke kom inn!

Også på utstilling er en historisk rød jakke, uniformen du måtte bruke under spill. Jakken er  komplett med forgylte metallknapper der ‘Aberdeen Golf Club’ tydelig står på hver knapp. Denne jakken var populær helt frem til første verdenskrig – litt mer formell enn dagens pustende golftøy, men ikke helt upassende for det røffe skotske kystværet, inkludert den beryktede tåken, ‘the haar’.

Når du har fått med deg all historien og kommet inn i salongen, får du ditt første glimt av banen, som heter Balgownie. Mer enn et glimt, faktisk. Når du sitter i salongen er du ikke mer enn fem meter fra første tee. Det er bare et vindu mellom deg og spillerne på tee. Hvis du har en tendens til å bli nervøs på første tee, ikke gå inn i salongen før runden! Sørg heller for å ta turen inn etter spill.

Foto: Bo SjostenDen historiske røde jakka, ved siden av ‘the ballot box’, utstilt på Royal Aberdeen.

Balgownie Links

Førstehullet går rett ned mot Nordsjøen. Etter det hullet er ferdigspilt, snur du nordover og spiller så langs kysten i en fantastisk strekning med golf. De første ni hullene på Balgownie-banen på Royal Aberdeen er blitt av noen kåret til de beste ni som fins noe sted. Vi skjønner hva de snakker om.

Dette er snakk om klassiske linkshull, med faste fairways og greener, omgitt av sanddyner og strødd med typiske linksbunkere, ‘pot bunkers’. Noen ganger er du skjermet blant sanddynene, andre ganger er du høyere oppe i terrenget og da blir vinden sterkere. Vinden er i grunnen alltid en faktor her, noen ganger kommer den rett inn fra havet. Men ofte har du medvind på de ni første. Dette, kombinert med faste fairways, kan resultere i imponerende lange driver.

Hvis du kan holde ballen i fairway er dette en stor fordel. Hvis ikke, har du problemer. Hvor mye trøbbel? Det var faktisk her på Royal Aberdeen at de først fant opp fem-minutters regelen for ballsøk i 1783.

Alle hullene er bra, men signaturhullet er nummer 8, et relativt kort par tre hull. Det ser lett ut på papiret, men greenen er hard og beskyttet av ikke mindre enn ti bunkere. Legg litt vind på toppen av det hele, og du har en formidabel utfordring.

Etter første ni gjør du u-sving og vender tilbake mot klubbhuset. De siste ni ligger på høyere grunn. De er kanskje ikke så spektakulære som første-nieren, men er på ingen måte lette hull. De er totalt noen hundre meter lenger, og som ofteste spiller du mot vinden.

De fire siste hullene er de beste på ‘back nine’, spesielt nummer 17, et par tre hull rett der du slår rett mot sjøen til en green med flere nivåer. Hvis du lander på feil nivå må du regne med problemer. Hull 18 er et av de vanskeligste par fire hullene på banen – langt og oppover. Dette er en verdig avslutning på en flott bane.

Foto: Bo SjostenFairwayene på Royal Aberdeen slynger seg gjennom sanddynene.

Cruden Bay Golf Club

Cirka 45 minutters kjøretur nord for Aberdeen finner vi Cruden Bay Golf Club. Før start så vi Slains Castle like ved, bygd i 1597. Slottet sies å ha vært inspirasjonen for Bram Stokers Count Dracula. I dag er slottet i ruiner – eieren fjernet taket for å unngå skatter.

Når vi kommer til selve golfklubben i Cruden Bay får vi nyte en av golfverdenens beste klubbhusutsikter. Flere hull ligger rett ned skråningen fra klubbhuset, bak hullene er Nordsjøen og i det fjerne ser du Dracula-slottet.

De fleste hull som du ser fra klubbhuset tilhører nihullsbanen St Olaf, en fin oppvarming før du spiller hovedbanen, som ligger rundt St Olaf – blant sanddynene rett ved havet.

Cruden Bay viser seg å være en morsom utfordring fra første stund. De første hullene gir et lite innblikk i hva som venter: faste fairways med ‘kulekjøring’, pluss faste og ofte opphøyde greener. Hvert hull er unikt, der designmessige påfunn og uforutsigbare spretter gjør det vanskelig ved førstegangs spill. Hull som ser enkle ut  i baneguiden viser seg å ha masse kuler og daler som du ikke visste om, noe som gjør alt spennende.

Det blir skikkelig moro på hull fire, et langt par fire hull over en ravine, mot en opphøyd green 196 yards unna. Selv om du treffer greenen, er det ingen enkel sak å få par, for greenen er veldig ondolert.

De tre påfølgende hullene er kanskje de vanskeligste. De hadde selvfølgelig ikke store gravemaskiner på 1800-tallet, noe som gjorde at Tom Morris måtte bare jobbe med landskapsformene som allerede eksisterte. Dette gjør det utfordrende for golfere, med alle humpene og dumpene i fairways og bekker (‘burns’) her og der. Disse hullene er virkelig en test, selv for gode golfere. For en tur!

Foto: Bo SjostenSlains Castle sies å være inspirasjon for boka Count Dracula.

Hvis du overlevde fire til syv, kan du gå videre til noen litt snillere hull, men ikke mindre vakre. Når du klatrer opp til 9. tee, opplever du en slående utsikt, der du kan se store deler av banen. Hvis du tilhører Instagram-generasjonen, er dette din selfie-spot.

De siste ni starter langs kysten. Her får du spilt det ene lekre hullet etter det andre. Green-området på nummer 14 har en bemerkelsesverdig badekar-form. Innspillet er også blindt.

Det neste hullet er en opplevelse, et fullstendig blindt par tre hull over en sanddyne. Vent til du hører klokka, slå og be en bønn.

På slutten kommer det et par vanlige, men ikke dårlige, hull. Kanskje er meningen at du skal senke pulsen før du koser deg med en velfortjent halvliter i klubbhuset.

Jeg tror ikke du kan finne en bane av samme kvalitet noe annet sted med så mange spennende og forskjellige hull. Dette er golf i sin aller reneste form.