Deilige Aruba

Aruba er en liten øy i Karibien med kritthvite strender, korallrev og vulkansk landskap, det perfekte stedet for den som vil flykte fra hverdagsstresset i en uke eller to. Her finner du også en herlig og vakker golfbane tegnet av Robert Trent Jones II, Tierra del Sol – i tillegg til en morsom 9-hulls resortbane, The Links at Divi Aruba.

Senk skuldrene, kjenn på den behagelige brisen (det er alltid en bris på Aruba) og kjenn hvordan det er å gå barbeint på den kjølige hvite korallsanden. Du kommer ikke til å ha lyst å dra hjem igjen. Sett deg under et av de ikoniske fofoti-trærne på stranden og se på de turkise bølgene.

Men la det være sagt først som sist: hvis du er ute etter en ren golfferie med ukesprogram bestående av golf, golf og atter golf, kan du bla videre nå. Aruba er ikke for deg.

Hvis du derimot er ute etter en karibisk øy hvor du kan nyte både strender, natur, god mat og god drikke – og hvis du i tillegg gjerne vil ta med golfkøllene – da kan denne lille øya nord for Venezuela være midt i blinken for deg.

Vulkanøy

Aruba er en vulkanøy. Det tok cirka 92 millioner år fra øya først dukket opp i havoverflaten før de første menneskene kom til øya for 4000 år siden fra det sør-amerikanske fastlandet.

I 1642 ble øya tatt over av Nederland, og er nå en del av de nederlandske Antillene. Sammen med Bonaire og Curaçao er Aruba en av de såkalte ABC-øyene. Aruba er den minste av disse øyene, bare 32 km fra ende til ende.

I dag er Aruba kjent som en av de mest eksklusive destinasjonene i Karibien, preget av litt mer pengesterkt klientell enn noen av nabo-øyene.

For eksempel er det så godt som umulig å få øye på en typisk ryggsekkturist på øya. Det er forbudt både å selge noe som helst på stranda, så du slipper å bli ’plaget’ av salgsfolk. Det er også forbudt å overnatte på stranda, en lov som blir håndholdt.

Hvorfor dra til Aruba?

Curaçao er større og bedre kjent som feriested, spesielt blant nederlendere. Men Aruba har sin egen sjarm, og det er mange som er gjengangere – når de først har latt seg begeistre av øya, kommer til tilbake igjen mange ganger. Siden Aruba er kjent for å være et sted der romantikken blomstrer, er det mange par som kommer, både for bryllup og for bryllupsturer.

På grunn av nærheten til USA er det en god del amerikanere og canadiere, og hotell- og restaurantkulturen preges av dette – med dertilhørende likheter i både eksemplarisk serviceinnstilling og (kanskje dessverre?) delvis overdimensjonerte matporsjoner på restaurantene. Maten er stort sett ekstremt bra – mye sjømat og karibiske mattradisjoner.

Shopping for elektronikk og luksusvarer kan være en god idé for besøkende, siden Aruba er en skatteparadis og kjøpere slipper MVA. I enkelte av handlegatene ligger butikkene for kjente merkevarer som Gucci, Louis Vuitton og Prada på rekke og rad – ikke så langt fra de mest kjente hotellene, som Westin Aruba.

Strendene må være noen av de vakreste, reneste og hvite i verden. Dykking eller snorkelling er et must. På grunn av den stabile vinden er det mange som kommer hit for vindsurfing.

Likevel er det menneskene som gjør størst inntrykk – de er genuint vennlige, og hvis turister trenger hjelp er de alltid klare til å stille opp. Det er et multikulturelt samfunn – de fastboende består av mennesker fra 96 forskjellige land. De fleste snakker fire språk: engelsk, nederlandsk, spansk og det lokale språket papiamento.

Tierra del Sol

Hvis du snakker golfspråket fins det en ekstra bonus for deg. På nordvestsiden av øya vil du finne en praktfull golfbane, Tierra del Sol, skapt av kjente Robert Trent Jones II. Den ligger praktfullt til, med klipper og berg, og til og med en av Arubas mest kjente landemerker: California Lighthouse.

I de siste årene har banen gått mer tilbake til sitt opphav, den var nemlig tenkt å være en ørkenbane. Resultatet, med mer fokust på waste-bunkere og åpent landskap, er at banen er mer lettspilt og har også et mer dramatisk utseende. Banen er nå en blanding av links-inspirert golf, noen hull som gir karibisk preg (hull 6-9 langs stranda), i tillegg til de typiske ørkenhullene.

Vinden er en stor faktor på Tierra del Sol. Den kommer fra øst, nesten hver dag hele året. Kun når det er en stor storm som ligger nord for øya og preger værbildet i regionen, kan vinden finne på å snu. I snitt skjer det kanskje en eller to dager i året. På disse dagene er det alltid økt trafikk på banen – de lokale blir ivrige på å spille banen med den uvanlige vindretningen, da det blir som å spille en helt ny bane.

Divi Aruba

Tierra del Sol er ikke den eneste banen. Du har også The Links at Divi Aruba, en morsom og populær 9-hullsbane som du kan spille på hver dag gratis (på ettermiddagen, inkludert golfbil) hvis du velger pakken med Divi Village Aruba.

Dette er et perfekt opplegg hvis du er interessert i å utforske øya, bade, dykke eller snorkle på dagen – men kan snike deg rundt for en rask 9-hullsrunde sent på ettermiddagen. Det er vann på seks av de ni hullene, så det er passe med utfordringer på denne banen! Det er også variert og eksotisk fugleliv, og en del harmløse iguanaer som liker å se på utslagene på enkelte hull. Noen av dem er ganske svære, kanskje i største laget hvis du er litt skvetten av deg.

Golfen kommer aldri til å være hovedattraksjonen på Aruba. Men den kan være en viktig del av totalpakken. Dermed seiler Aruba opp som vinner på lista – spesielt i vinterhalvåret her hjemme. Og noen europeere har funnet ut at de faktisk kan kombinere Aruba-tur med for eksempel en storbyweekend i New York. De kjøper opp billige billetter først til New York, så tråler de nettstedene etter gode tilbud for returbilletter fra New York til Aruba.

Mer info:

Det går charterturer fra Oslo med for eksempel Ving til Aruba. Ellers har KLM gode forbindelser via Amsterdam.

www.aruba.com